Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs Burg. Verkruisenschool, Muntendam

Vredesonderwijs Burg. Verkruisenschool, Muntendam

Verkruisen 1

Op woensdag 3 mei 2017 verzorgde Bert van Vondel op Burg. Verkruisenschool een ochtend lang Vredesonderwijs. Ook op deze school is het al haast een jaarlijks terugkerende traditie dat hij de kinderen van groep 8 meeneemt in een spannende geschiedenisdouche over oorlog en vrede. Hij vertelt hen over zelf denken, kritisch zijn en altijd je ogen open houden. Bert is echt een verteller, hij neemt de kinderen en de leerkracht vanaf het eerste moment letterlijk mee ‘back-to-the-future’. Hij had het over ‘verdieping’ en ‘hoogtevrees’ en natuurlijk kwam Sinterklaas met die Dikke Piet ook even langs, net als het Heilige Hout dat uit de rode theedoek tevoorschijn getoverd werd. Hij had het over echt- en nepnieuws, over leugens, waarheid en bedrog. Het leugenverhaal van Nayirah Al Sabah en ook de wikileaks-film van Bradley Manning kwam tevoorschijn op het digibord. Het was – ook dit jaar weer – een zeer geslaagde ochtend.

Verkruisen 3    Verkruisen 2

“Beste Bert van Vondel,
 
De les was erg indrukwekkend en vooral interessant. Toen ik jouw kant van de verhalen hoorde was ik verbijsterd dat oorlog zo ging en gaat! Wat moet het vreselijk zijn geweest voor al die mensen, de mensen die alles zijn verloren. Het stukje dat je vertelde over je overleden zusje, raakte me wel erg en het aller ergste vond ik het filmpje met de helikopter.

Ik vind het goed dat jij tijd maakt om kinderen van onze leeftijd verhalen te vertellen over de geschiedenis. Ik heb me geen moment verveeld! En ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd die ik waarschijnlijk nooit meer ga vergeten. Namens de klas: we zouden het heel leuk vinden als je nog een keer zou komen. Ik hoop dat jij mensen aan het denken zet om de wereld te verbeteren. Ik denk dat je ver zou komen.

Mijn complimenten, echt waar! Respect! Ik heb de hele les geconcentreerd geluisterd en gekeken. Ik vond het erg leuk dat je er was en dit allemaal wilde vertellen.”

Met vriendelijke groet,

Ilse Veldhuizen – leerling groep 8, Burg. Verkruisen school, Muntendam