Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs CBS Sjaloom, Meeden

Vredesonderwijs CBS Sjaloom, Meeden

Sjaloom 2

Op donderdag 23 maart 2017 stond Bert van Vondel voor groep 7/8 om een gastles te verzorgen over oorlog en vrede. Alle leerlingen werden door hem onder een geschiedenisdouche gezet. Door zijn boeiende wijze van vertellen en kennis wist hij kinderen en leerkracht de hele ochtend bij de les te houden. “Je denkt dat je denkt, maar dat is een gedachte. Je denkt na wat een ander voorgedacht heeft” kwam op het digibord tevoorschijn, gevolgd door apenapenapenna

 Sjaloom 3   Sjaloom 1

Hij had het over des-kundigen, versnellingsbak, verdieping en hoogtevrees, dingen waarbij je niet gauw de verbinding zou leggen naar Vredesonderwijs. Zelfs Sinterklaas & Dikke Piet, Grote Smurf en een Rode Regenboog kwamen voorbij. Hij zette de kinderen aan om – in plaats van na-te-denkenzelf-te-denken.

Sjaloom 6    Sjaloom 5    Sjaloom 4

De kinderen als soldaat, met helm, geweer en wapen en Bert die als nepgeneraal speels commando’s geeft, ‘Helm op, Helm af’. Het Heilige Hout doet zijn ronde door de klas en zelfs een peloton kinderen marcheert de de klas uit. Iedereen is onder de indruk van zijn verhaal, zijn voorbeelden en de vele authentieke materialen die de kinderen mogen zien en aanraken. Eigenlijk is het geen gastles, maar een beleving.

“Een interessante en leerzame ochtend. Bert is veel aan het woord, ik heb mij er over verwonderd hoe lang de kinderen aandachtig geluisterd hebben. De kinderen zijn de hele ochtend betrokken geweest. De vele materialen zijn interessant en maken indruk!”

Corianne de Jonge, leerkracht groep 7/8, CBS Sjaloom, Meeden