Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs ‘De Vosholen’, Hoogezand

Vredesonderwijs ‘De Vosholen’, Hoogezand

Theo 1

Op woensdag 22 maart 2017 stond Bert van Vondel voor groep 8. De 24 leerlingen werden ondergedompeld in een geschiedenisdouche over oorlog en vrede, over zelf denken en kritisch zijn en blijven. Bert is een boeiende verteller en met zijn kennis wist hij kinderen en leerkracht vanaf het eerste moment te boeien. “Denken dat je denkt, terwijl je gedachten na-denkt die anderen je eigenlijk voor-gedacht hebben”.. stond op het digibord te lezen. Hij had het over ‘verdieping’ en ‘hoogtevrees’, over de Rode Regenboog, Sinterklaas & Dikke Piet en ook het Heilige Hout kwam langs. Bert had het over echt- en nepnieuws, over leugens, waarheid en bedrog. De kinderen als soldaat, met helm, geweer en wapen en Bert die als generaal speels de knoet zwaait, ‘Helm op, Helm af’.

Theo 4  Theo 5  Theo 6,jpg

De ‘Stars & Stripes Forever’, hand aan de plooi, op de borst en in de lucht. De kinderen zijn onder indruk van zijn verhaal, zijn voorbeelden en de vele authentieke materialen die de kinderen mogen zien en aanraken. Eigenlijk is het geen gastles, maar een beleving.

Theo 8  Theo 2

“Wederom (misschien wel voor de 10e keer) het verhaal van Bert van Vondel gehoord. Hij krijgt het voor elkaar om van 08.30 tot 12.30 uur de kinderen geboeid te laten luisteren. Zijn belangrijkste thema om zelf te denken, komt duidelijk naar voren. Bij de mars bleef toch ca. 70% zitten. Kinderen hebben nieuwe dingen gehoord. We hopen dat ze later in hun leven kritisch blijven denken en alle verhalen die ze horen tegen het licht houden”

Peter de Lange, leerkracht groep 8, De Vosholen, Hoogezand