Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs Theo Thijssen, Sappemeer

Vredesonderwijs Theo Thijssen, Sappemeer

Theo Thijss a

“Op woensdag 17 mei 2017 was Bert van Vondel te gast op de Theo Thijssenschool in Sappemeer. Hij heeft de kinderen en de meester meegenomen op een reis door de geschiedenis. We hebben van 8.30 tot 12.30 ontdekt dat we niet zomaar alles moeten geloven wat ons wordt voorgehouden. Niet nadenken, maar zelf denken. Niet zomaar van alles aannemen, maar zelf controleren of het klopt.

Bert vertelt een fascinerend verhaal. Hij weet de klas te boeien met heel veel informatie, die voor kinderen goed te begrijpen is. Met een heleboel bijzondere spullen, zoals helmen, geweren, kranten en foto’s, maakt hij het verhaal nog aanschouwelijker voor kinderen.

Hij heeft laten zien waarom de geschiedenis zo belangrijk is; je kunt er iets van leren. Als je iets wilt veranderen, moet je begrijpen hoe en waarom dingen zijn gebeurd. Leugens, propaganda en desinformatie zijn van alle tijden en de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar.

Theo Thijss b

(Leerlingen beelden de American-Stiff-Arm-Salute’ uit welke in 1892 met goedkeuring van president Benjamin Harrison op ‘Columbus Day’de Amerikaanse nationale eenheidsdag – als begroetingsceremonie op de openbare scholen in Amerika werd ingevoerd. Onder deze armgroet trok Amerika in 1917 ten strijde.)

Bert neemt ons mee van de Boerenoorlog, via WOI en WOII naar de conflicten in de huidige tijd. Hij laat zien dat je deze gebeurtenissen niet los van elkaar kunt zien en dat geld en macht er de belangrijkste drijfveer achter is.

Ik hoop dat de kinderen door deze ervaring hebben geleerd zich niet te laten beïnvloeden en zelf te denken. Een aanrader voor elke school.”

Niels Cremer – leerkracht groep 8, Theo Thijssenschool, Sappemeer.