Home » Geschied-en-is » Leugenkampioen Edward Bernays

Leugenkampioen Edward Bernays

Bernays

De Amerikaanse burgers werden in 1917 klaargestoomd om mee te gaan vechten in de ‘Groote Oorlog’ zoals de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) eerst genoemd werd. De ‘Groote Oorlog’ was eerst een Europese oorlog en de Amerikaanse burgers hadden helemaal geen zin om aan die slachtpartij mee te doen. Niet zo gek als je denkt dat bijna de helft van de Amerikanen vroeger Duitser en Oostenrijker geweest waren en daar nog heel veel familie had wonen!

Een héél belangrijke Liegneuzen die ervoor gezorgd heeft dat de Amerikaanse mening vóór het voeren van oorlog was, was de 22 november 1891 in Wenen geboren Edward L. Bernays. Edward was een neef van de bekende Duitse psychiater Sigmund Freud.

Net als zijn oom was Edward een specialist, iemand die heel precies wist hoe de hersens werkten, hij was een specialist op het gebied van ‘Mind-Control’. (gedachtencontrole) Hij begon eerst als journalist voor verschillende kranten te schrijven en begon als theateragent artiesten te ‘verkopen’. De oorlog in Europa was al 3 jaar bezig en het leek erop dat het niet lang meer zou duren voordat Amerika ook van de (slacht-) partij zou zijn. Alleen… de burgers hadden géén trek om in een Europese oorlog te gaan vechten, ze zagen er het nut niet van in.

4-minutenmannen

Om de oorlog aan de burgers te verkopen werd de ‘United States Committee of Public Information’ (US-CPI) (Het Amerikaanse comité voor burgervoorlichting) opgericht. President Woodrow Wilson maakte journalist en politicus George Creel chef van dit ‘propagandaministerie’ en samen met Edward Bernays die ook bij het CPI werd aangenomen bedacht hij een paar slimme trucs. Een van die trucs was het vormen van een legertje van 75.000 ‘oorlogsvertegenwoordigers’ die overal bekend werden als de ‘Four Minute Men’. (Vier minuten mannen)

Deze 4-minutenmannen zorgden in heel Amerika voor korte toespraken van maximaal 4 minuten. Dat was niet zomaar, de mannen van het CPI hadden uitgezocht dat 4 minuten net lang genoeg was om de beste oorlogsreclame te maken. (Nu weet je óók waar de naam vandaan komt)

De 4-minutenmannen hebben van 1917 tot aan het einde van de oorlog 7.500.000 (7,5 miljoen) korte toespraken gehouden waar 314.000.000 (314 miljoen) mensen naar geluisterd hebben. En.. met veel succes!

Op 2 april 1917 had president Wilson de Amerikaanse regering toestemming gevraagd om oorlog te gaan voeren. Op 4 april kreeg de president toestemming en op 6 april (‘Goede Vrijdag’) was het dan eindelijk zover. Amerika mocht – met 373 stemmen vóór en 50 stemmen tégen – officieel meedoen met de ‘Groote Oorlog’.

Het CPI had ook een klein legertje van artiesten gevormd die duizenden posters, schilderijen en cartoons tekenden en schilderden om reclame te maken vóór oorlog. Ook werden heel veel koren, clubs en kerken ingeschakeld, net als de Amerikaanse padvinders die hun plicht deden om miljoenen reclameblaadjes rond te brengen vóór het voeren van oorlog.

Edward Bernays had samen met de specialisten van het CPI ervoor gezorgd dat de gedachten, de voorkeuren en de ideeën van de Amerikaanse burgers gevormd waren: ‘minds are molded, tastes are formed, ideas suggested’.

Het CPI was erin geslaagd de oorlog aan de Amerikaanse burgers te verkopen als een oorlog die de wereld veilig zou maken voor democratie – “to advertise and sell the war as one that would “Make the World Safe for Democracy.”

Dát zou DE Amerikaanse slogan van de Eerste Wereldoorlog worden.

Het zou de laatste oorlog worden die de wereld zou meemaken, een klein leuk oorlogje die maximaal een paar maanden duren zou. Door leugens en mis-leiding trokken Amerikaanse soldaten naar het strijdtoneel in Europa! Alleen… géén enkele oorlog heeft ooit vrede gebracht. Toen niet, nu niet en later ook niet! Oorlog brengt alleen maar dood en ellende. Oorlogen zorgen ervoor dat aardige en lieve mensen veranderen in beesten en moordenaars.
Haten moet je leren

Om goed te kunnen moorden worden mensen opgeleid, ‘getraind’ zeg maar. Lees eens mee wat de Engelse soldaten in 1914 leerden.

In het boek ‘Infantery Training’ (het oefenen van de infanterie) leerden de Engelse soldaten de tegenpartij te haten, want dán konden ze pas goed moorden! Bij het oefenen met bajonetgevechten moesten ze gemene gezichten opzetten en beestachtige geluiden schreeuwen. De trainers riepen dan: ‘neem ze te grazen’ Steek ze in hun pens! Scheur ze hun darmen eruit’ En terwijl de Engelse soldaten oefenden op poppen van stro schreeuwde de trainer ‘stoot met de kolf van je geweer in het kruis van de vijand, maak zijn piemel kapot, zorg dat hij nooit meer kinderen kan maken. Bijt hem, vlieg hem naar zijn keel, bijt z’n strot eraf, ruk hem z’n hart uit z’n lijf’!

– Vind je het gek dat mensen die zo worden opgeleid veranderen in beesten?? (Zou de sterkste en de gemeenste winnen, wat denk jij?)