Goede Tijden – Slechte Tijden
De twee symbolen van ‘gehaakte kruizen’ die hierboven staan zullen je misschien niet direct laten denken aan Goede Tijden, Slechte Tijden.
Toch is dat wel wat ze symboliseren. Wat je ziet zijn eeuwenoude symbolen met een ‘GOD’ betekenis.
Het eerste kruis (links) dat naar rechts draait geeft voor-spoed aan (vooruitgang) en het tweede kruis (rechts) dat naar links draait geeft tegen-spoed (teruggang) aan. Met het woord ‘spoed’ wordt draaien bedoeld.
Het zijn twee aan elkaar én bij elkaar horende symbolen die het goede en on-goede, ook wel het GODDELIJKE en ONGODDELIJKE aangeven, die elkaar als een weegschaal – als Ying/Yang – in balans houden, iets wat ze al duizenden jaren gedaan hebben. Vaak wordt gedacht dat het een boeddhistisch teken is en dat uit Azië komt maar, maar dat is niet zo.
Deze tekens waren al duizenden jaren bekend in West-Europa, mensen wisten wat de tekens betekenden en waar ze voor stonden.
Oorlogophitsers maken vooral gebruik van goede, vertrouwde en bekende tekens en symbolen om mensen te misleiden. Nu je dit weet is het ook makkelijker voor te stellen dat de Amerikanen, Engelsen, Fransen en Russen in de Eerste Wereldoorlog (.. ja, echt waar!!) massaal achter het GODDELIJKE teken van voor-spoed aanliepen. In de Tweede Wereldoorlog werd het teken opnieuw gebruikt voor het slechte door de oorlogophitsers.
De kleuren Geel, Groen en Rood hebben ook een bijzondere betekenis.
Het kruis zelf staat model voor de zon-die-leven-brengt (geel), zon die schijnt op de vruchtbare grond (groen) en de gewassen. Door het licht en de warmte groeien de gewassen, komt elk jaar nieuw leven. Het levenskringloop blijft daardoor bestaan net als de bloedlijn (rood).