De auto met de curieuze nummerplaat
Hier boven zie je een foto van de ‘Gräf & Stift’ (dat is het merk) zeszitter ‘Dubbel-Pheaton’. Een oud model cabriolet waarin de Oostenrijkse kroonprins Franz-Ferdinand en zijn vrouw Sophie op zondag 28 juni 1914 door Gavrilo Princip (Gabriël) met pistoolschoten doodgeschoten werd. De wagen was eigenlijk van Graaf Franz Harrach, lid van het ‘Freiwilligen Automobilkorps’ (het vrijwillige autokorps) die zijn auto die dag had uitgeleend en waarin hij zelf als adjudant van de kroonprins meereed. De Gräf & Stift had het Weense kenteken A-III-118 en met vooral dat kenteken heeft tot wilde en fantastische verhalen geleid. Verschillende ‘onheilsprofeten’ hebben de letter- en cijfercombinatie uitgelegd als een ’teken der voorzienigheid’ en zou de wapenstilstanddatum van 11 november 1918 er op te lezen zijn en met een beetje fantasie is dat ook nog te volgen.
Het Weense kenteken was echter A (Wenen) III (waarschijnlijk het district) en dan het registratie NUMMER 118. Op de foto is ook duidelijk te zien dat de ‘Romeinse 3’ (III) niet te verwisselen is met 3 x het cijfer ‘1’. Het cijfer ‘1’ heeft heel duidelijk herkenbaar ‘schreven’ bovenaan de ‘stok’, zoals heel goed te zien is op de hier onder staande foto die door een knappe computernerd is ‘opgeschoond’.
(‘schreven’ zijn de schuine streepjes boven aan de letter die je vooral ziet bij het lettertype ‘Times’. De stok is het rechtopstaande steeltje van een letter)
A III 118
Het nummerbord is aan de voorzijde van de auto niet geweldig te lezen, maar het eerste deel van de nummering is goed te zien en is een ‘Romeinse 3’ die duidelijk géén ‘schreven’ bezit! De mythe van het nummerbord blijft desondanks onuitroeibaar, vooral voor die fantasten die de mythe van de ‘voorspellende nummerplaat’ als absolute waarheid willen blijven verkopen.