Home » Geschied-en-is » Anni-Frid van ABBA moest als baby vluchten

Anni-Frid van ABBA moest als baby vluchten

Op donderdag 15 november 1945 werd Anni-Frid Lyngstad in het Noorse plaatsje Ballangen geboren. Ook in Noorwegen was de Tweede Wereldoorlog officieel net afgelopen. Anni-Frid was een mooi meisje en toen ze groter groeide werd ze wereldbekend als zangeres. Samen met drie andere mensen vormde ze de muziekgroep ABBA en verkocht meer dan 365.000.000 muziekplaten over de hele wereld. Ook in Nederland was deze groep ABBA erg bekend. Bijna iedereen kende wel een paar liedjes van de groep zoals ‘Mama Mia’, ‘Waterloo’ of ‘The Winners Take It All’. Wat bijna niemand meer weet is dat ze als kleine baby moest vluchten uit haar land. Hoe dat kwam lees je hieronder.

De Tweede Wereldoorlog was bijna voorbij toen haar moeder Synni Lyngstad in februari 1945 de Duitse soldaat Alfred Haase tegenkwam. Alfred was 26 jaar en officier in het plaatsje Ballangen, vlak bij de grote plaats Narvik. Synni was 18 jaar. Ze werden verliefd op elkaar en zoals alle mensen die van elkaar houden zochten elkaar vaak op. Ze gingen gezellig met elkaar op stap, kusten elkaar en hielden gewoon van elkaar. Maar de oorlog gooide roet in het eten. Alfred moest nadat Duitsland de oorlog verloren had als soldaat verplicht naar Duitsland terug. Hij wist toen niet dat zijn vriendin Synni in verwachting was.

Voor Synni werd het leven heel erg vervelend in Noorwegen. De Noorse mensen vonden haar een slechte vrouw en verraadster omdat ze verliefd was geworden op een Duitse soldaat. Het werd voor Synni nog erger toen bleek dat ze in verwachting was van die soldaat. Toen op 15 november 1945 Anni-Frid geboren werd waren ze hun leven niet meer veilig in Noorwegen. Ze waren niet de enigen. Meer dan 15.000 Noorse vrouwen die verliefd waren geworden op Duitse soldaten werden mishandeld. Kinderen met een Duitse vader hadden het net zo slecht, ze werden bijvoorbeeld bij hun moeder weggehaald, in opvanggezinnen gestopt en slecht behandeld.

Moeder Synni Lyngstad en vader Alfred Haase

In het begin van 1947 was de situatie voor Anni-Frid en haar moeder Synni zo onveilig geworden dat oma Antine besloot om samen met hen naar het buurland Zweden te vluchten. In het plaatsje Torshälla vlak bij Eskilstuna vonden ze een veilige woonplek maar de ellende was nog niet voorbij. Ze waren nog maar net een paar maanden veilig toen mama Synni op zondag 28 september 1947 plotseling stierf aan een nierziekte. Anni-Frid bleef alleen over met haar oma in Zweden. Ze wist eerst niets van haar vader, later werd verteld dat hij bij een scheepsramp was gestorven. Maar.. dat was niet helemaal waar.

Alfred Haase had de oorlog wel overleefd en was bakker geworden. Dat hij een Noorse dochter had wist hij helemaal niet en het was ook een hele verrassing toen hij dat hoorde. Anni-Frid was er in de zomer van 1977 achtergekomen dat haar vader nog leefde en begin september van dat jaar zagen ze elkaar voor de eerste keer. Anni-Frid en haar vader waren erg blij dat ze elkaar gevonden hadden en misschien heeft het liedje ‘The Winner Takes It All’ daar wel een beetje mee te maken, wie weet.