Home » Columns » Hassan Diab & Fake News

Hassan Diab & Fake News

Jaish al-Islam, een van de extremistische moslimstrijdgroepen in Syrië beschuldigd de regering van president Assad dat deze op zaterdag 7 april 2018 een gasbom heeft gegooid. Hamza Birqdar, de leider van de extremistengroep vertelt dat veel inwoners van de plaats Douma in Oost-Ghouta hiervan slachtoffer zijn geworden. Veel mensen in de wereld vragen zich af of dat nu echt gebeurd is of dat hierover gelogen wordt.

In Syrië wordt oorlog gevoerd en Fake News is een van de oorlogswapens die gebruikt worden. Volgens Robert Fisk, een Engelse schrijver en journalist die als verslaggever de beschuldiging onderzoekt, klopt het verhaal helemaal niet. Hij is niet de enige die dit zegt, veel collega’s van hem zijn het met hem eens. Maar hoe zit het dan met die kinderen die op de filmbeelden te zien zijn die de hulpgroep ‘White Helmets’ gemaakt hebben? Daar zie je bijvoorbeeld een jongetje die door helpers met mondkapjes met water afgespoeld wordt. In de flikkerende actiebeelden is te zien dat ze het geschrokken ventje een pufje geven. Wat moet je daar nu van denken, dat is toch echt gebeurd? Dat is toch goed bewijs? Of toch niet?

De filmbeelden van dat jongetje gaan in no-time over de hele wereld en is te zien op veel televisiezenders en internet. Hij heet Hassan Diab, is 11 jaar en woont met zijn ouders in Douma. Lees eens wat hij zelf hierover vertelt: “We zaten in de kelder. Mijn moeder vertelde me dat we vandaag niets te eten hadden en dat we morgen wel zouden eten. Plotseling hoorden we mensen buiten roepen ‘kom gauw naar de eerste hulppost’. Dat deden we maar toen we binnen kwamen grepen ze me vast en begonnen ze water over me heen te gooien.” Zijn vader Omar Diab, vertelde dat hij op dat moment ergens anders aan het werk was. Toen hij hoorde dat zijn gezin naar de eerste hulppost was gegaan, was hij erg geschrokken en bezorgd. Hij ging direct naar hen toe. Hij vond ze, zag dat zijn zoon nat was en dat de de mensen koekjes, beschuit en dadels zaten te eten. Volgens Hassan en zijn vader was er niets aan de hand, was er helemaal geen gasaanval er was een gemeen toneelstukje opgevoerd.

En het verhaal van de ‘White Helmets’ dan? Weet je.. dat zijn liegende toneelspelers! Gelukkig zijn er goede onderzoekers die niet alles geloven en onderzoeken zoals Robert Fisk en mensen zoals Eva Karene Bartlett. Geloof niet alles, zoek en controleer zelf ook! Laat je niet voorliegen!