Home » Columns » Oorlog, hoe komt dat toch?

Oorlog, hoe komt dat toch?

oorlog 1

Leren ze op school niets over Adolf Hitler, concentratiekampen of Anne Frank? Hoe kan het toch dat er vandaag de dag in landen zoals Syriƫ en Yemen oorlog is? Wie zijn die oorlogen begonnen en om welke oorzaak of reden worden ze gevoerd? Zijn die Duitsers dan nooit klaar met oorlog voeren?

Met onze Duitse buren leven we vandaag de dag in vrede en kunnen we goed met hen opschieten. Zij komen nog steeds Nederland binnen, maar nu om koffie bij ons te drinken, inkopen doen en vakantie te vieren. Zelf gaan we ook al jaren boodschappen halen over de grens, gaan we op vakantie in Duitsland, we drinken een biertje samen en hebben plezier tijdens de oktoberfeesten. Adolf Hitler is allang dood en de Tweede Wereldoorlog is al meer dan 70 jaar voorbij. Toch lijken we over oorlog niets anders geleerd te krijgen dan over Adolf Hitler, de Duitse NAZI’s en WOII.

Voor die tijd en ook daarna, is er nog steeds, waar ook ter wereld, oorlog. We moeten ons er meer van bewust worden dat alle oorlogen het resultaat zijn van misleiding en bedrog. Mensen worden tegen elkaar opgezet waarbij politiek en geloof een belangrijke rol in spelen. Het zijn vooral de liegende politici die de werkelijkheid geweld aan doen. Nep-nieuws is al eeuwen oud en het is de media die het wereld-beeld (ver)vormd. Het zijn niet en nooit de burgers, maar de politici die, in naam van de vrede, de oorlog verklaren. Zo blijft de dood en vernietiging over de wereld rondgaan.