Home » Columns » Radica-Linda Wenzel

Radica-Linda Wenzel

Linda Wenzl 1

Op dinsdag 18 juli 2017 werd bekend dat het 16-jarige Duits meisje Linda Wenzel opgepakt was in de Iraakse plaats Mosul. Op foto’s die op social media verschenen zag ze er als een bange prooi uit, vies en smerig tussen Iraakse soldaten.

Op zaterdag 15 juli werd ze tijdens een militaire operatie uit een geheime tunnel gehaald in de stad Mosul en gevangen genomen. Ze had zich daar met 20 andere vrouwen verstopt, gewapend met automatische geweren en zelfmoordbomgordels. Ze dachten eerst dat het een Yazidi meisje was omdat ze geen Arabisch uiterlijk had, maar dat was dus niet zo, ze is Duitse en dat is voor haar misschien ook maar beter zo.

Linda vertrok op vrijdag 1 juli 2016 van haar huis in Pulsnitz, vloog via de Turkse plaats Istanboel naar de Syrische provincie Idlib waar ze zich aansloot bij Jund al-Aqsa, een Islamitische terreurgroep die verbonden is met ISIS. Tegen haar ouders loog ze dat ze tot en met zondag bij een vriendin ging slapen.

“Ik ben om 4 uur smiddags weer thuis” appte ze maar toen ze die avond niet thuis kwam belde moeder naar de vriendin waar ze bleef. Die wist helemaal van niets en ongerust belde moeder naar de politie dat haar dochter was verdwenen. Haar slaapkamer werd doorzocht en onder haar matras werden de rekeningen gevonden voor twee vliegtickets die ze stiekem had gekocht met haar moeders geld. Direct werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Linda Wenzel werd al in de gaten gehouden door de Duitse geheime dienst, ze was opgevallen. Begin 2016 had ze zich bekeerd tot het Islamitische geloof, droeg vaak een sluier, las in de koran, deed net alsof ze op dieet was maar deed mee aan de ramadan en had een apart facebook account waarmee ze contact hield met radicale moslimgroepen. Ze radicaliseerde en zodoende kwam de Duitse geheime dienst haar op het spoor.

Ze hielden haar in de gaten en dachten zelfs dat ze een serieuze bedreiging was voor de veiligheid, dat ze in staat was om samen met andere radicale moslims een aanslag in Duitsland te plegen. Voordat de Duitse politie haar kon ondervragen was ze naar het buitenland gevlogen en daar hebben ze haar, een jaar later, levend en bevend onder het puin uit een half ingestorte tunnel vandaan geplukt.

Het zal nog even duren voordat ze aan Duitsland wordt uitgeleverd en gelukkig voor haar wordt ze niet in Irak gevangen gezet, die verschrikking hoeft ze hopelijk niet te beleven. Als ze geluk heeft ziet ze haar moeder Katharina weer terug die enorm geschrokken en bang geweest is.

Linda Wenzl_jpg

“Ik had nooit verwacht dat haar interesse in andere godsdiensten een giftig gegeven kon zijn”, zei haar moeder “Achteraf vallen de puzzelstukken pas in elkaar: hoe ze tijdens de Ramadan plots op dieet ging, hoe ze Arabische verzen prevelde in haar kamer, als ik dat geweten had dan had ik natuurlijk ingegrepen.” Haar moeder had – net als zoveel ouders – niet in de gaten dat haar dochter radicaliseerde binnen het Islamitische geloof, haar Lieve Linda werd een Radica-Linda!