Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs CBS de Vossenburcht, Winschoten

Vredesonderwijs CBS de Vossenburcht, Winschoten

Vos 3   Vos 4

Woensdagmorgen, 5 april 2017, gaf Bert van Vondel, gastdocent van Stichting Vredesonderwijs Nederland de kinderen van groep 8 een onderdompeling in wereld- en oorlogsgeschiedenis. Door zijn enthousiasme en manier van vertellen hield hij de leerlingen de hele ochtend geboeid bij de les. Hij had ook dit jaar weer veel originele spullen bij zich en 6 sterke leerlingen hielpen maar wat graag om alles de klas in en weer uit te brengen. Van alles kwam er uit de kisten, dozen en zakken zoals geweren en helmen maar ook documenten en kranten uit de oorlogen waar hij over sprak.

Vos 5

Geschiedenis is een vertelvak”  is zijn motto en dat is hem ook deze keer weer goed gelukt, de kinderen waren de hele ochtend geboeid. Bert leert de leerlingen op een andere manier kijken, vertelt ze over het verschil tussen denken en weten en vooral ook.. dat ze niet alles klakkeloos moeten geloven, kritisch moeten zijn en zelf onderzoek moeten doen, “de leugen wordt met dezelfde letters geschreven als waarheid” en er wordt wat afgelogen!

Vos 2   Vos 1

“Bert is een graag geziene gastdocent bij ons op school. Al jaren weet hij de leerlingen van groep 8 te boeien met zijn leerzame, boeiende en op z’n tijd ook humoristische manier van lesgeven over Vredesonderwijs. De meeste leerlingen hangen aan zijn lippen. Bert probeert de leerlingen zelf te laten denken en niet klakkeloos te geloven wat je ziet of hoort.

Het is elk jaar weer een geweldige morgen. Hij weet aan te zetten tot denken, en toch blijkt altijd weer hoe beïnvloedbaar we zijn en hoe makkelijk we toch ‘de leider en de media volgen. Deze gastles geeft veel stof tot denken en inzichten er er wordt zeker nog vaker over gesproken in de groep.

Volgend schooljaar zijn we zeker weer van de partij!”

Feika Stuut, leerkracht groep 8, CBS de Vossenburcht, Winschoten