Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs Rehoboth Geldermalsen

Vredesonderwijs Rehoboth Geldermalsen

Rehoboth 1

Op dinsdag 20 juni 2017 maakte Bert van Vondel weer zijn opwachting bij de reformatorische basisschool Rehoboth in Geldermalsen. Ook op deze school neemt hij de kinderen van de groepen 8 mee onder de geschiedenisdouche. Hij toont verrassende voorbeelden van misleiding en bedrog, over hoe de leugen regeert en het hoofd verdraaid, dat waar-neming en werkelijkheid totaal verschillende zaken zijn. Hij vertelt hen over zelf denken, kritisch zijn en altijd je ogen open houden en dat kennis en wetenschap over ‘oorlog’ zeer zeker niet gelijk en beperkt is aan de periode rondom de Tweede Wereldoorlog.

Rehoboth 2        Rehoboth 3

Hij had het over echt- en nepnieuws, over leugens, waarheid en bedrog. Bert is echt een verteller, hij neemt de kinderen en de leerkracht vanaf het eerste moment letterlijk mee ‘back-to-the-future’. Met hier en daar een kwinkslag wist hij het leugenverhaal van Nayirah Al Sabah te brengen en ook de door Bradley Manning via Wiki-leaks naar buiten gebrachte informatie kwam aan bod, met daarnaast de huidige oorlogsituatie in Syrië, Jemen en Oekraïne. Met deze gastles in Geldermalsen sluit Bert traditioneel het schooljaar af. Volgend jaar hoopt hij weer zijn bijdrage kunnen leveren, niet alleen op deze school maar alle scholen die Vredesonderwijs van belang achten.

Rehoboth 4    Rehoboth 5    Rehoboth 6

“Na-denken over de oorlog o.l.v. een DES-kundige..”

Met hoge verwachtingen en een flinke dosis nieuwsgierigheid nam ik plaats om te luisteren. Oorlog.. vriend.. vijand.. goed… fout? Onthullend en verwarrend.. dat zijn de woorden die naar boven komen. Hoe vaak nemen we dingen aan die in werkelijkheid heel anders zijn. Zet je hoofd ‘aan’, dat is van groot belang, want..

Niets is wat het lijkt!!

Een bijzondere dag, bedankt!

Dianne van de Merbel – leerkracht groep 8, Rehobothschool, Geldermalsen