Home » Columns » 4-mei gedicht – Foute Keuze

4-mei gedicht – Foute Keuze

Dam

In 2012 deed 15-jarige Auke de Leeuw uit Helmond mee aan de dichtwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Auke schreef een heel bijzonder gedicht, hij schreef over zijn eigen familie, over zijn oma, haar kinderen, zijn oudooms en oudtantes, en welke keuze zij gemaakt hadden. Hij schreef over de keus die oom Dirk Siebe gemaakt had, die dacht anders dan zijn boers, anders dan zijn moeder en hij dacht dat zijn keus goed was. De broers van Siebe Dirk waren in het Verzet gegaan, zelf was hij in het Duitse Dienst gegaan en dat was ‘fout’. Dirk Siebe stierf aan het front in Rusland.

De 15-jarige Auke vond dat wanneer je van de geschiedenis wilt leren, je alle kanten van de oorlog moet zien, of het nu goed of fout is. Hij wilde niets goed praten. Hij wilde zijn oudoom ook niet herdenken, maar stilstaan bij het feit dat zijn oudoom een foute keuze maakte. Auke schreef het gedicht ‘Foute Keuze’. Nine Nooter, directeur van het Comité 4 en 5 mei vond het een mooi en moedig gedicht en Auke kreeg de tweede prijs. Op 4 mei 2012 mocht hij tijdens de dodenherdenking zijn gedicht oplezen op de Dam, nadat de winnaar Charlotte Fontijne haar gedicht had voorgelezen.

Maar dat.. ging niet door!

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) protesteerde, dat gedicht mocht niet. Volgens de adjunct-directeur Esther Voet was het gedicht van Auke een foute keuze. Het CIDI vond het niet kloppen, alle aandacht moest gaan naar oorlogsslachtoffers. Auke mocht zijn verhaal niet vertellen en dat was heel erg jammer. Auke liet met zijn gedicht zien dat in een oorlog alleen maar slachtoffers vallen. Iedereen heeft een moeder en vader en die huilen als hun kind sterft. Elke oorlog is een misdaad, het is belangrijk ze te voorkomen en te leren hoe dat ze worden veroorzaakt. De machtige groepen en mensen die ze veroorzaken DIE moeten veroordeeld worden, niet de mensen die daardoor in een oorlog meegetrokken worden, of ze nu aan de ene kant of de andere kant sterven.

Foute Keuze
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt
Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven
Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan
Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Auke