Home » Columns » Leugens dodelijker dan kogels

Leugens dodelijker dan kogels

Hoe was het toch mogelijk dat miljoenen Duitsers ‘zomaar’ in de jaren ’30 achter een Oostenrijkse korporaal aan liepen? Ja, over Adolf Hitler, nazi’s en joodse geschiedenis is sinds die tijd veel vertelt. Maar hoe ontstaan oorlogen eigenlijk, voor die tijd en nu? Er sterven nu in 2017 honderdduizenden mensen in bijvoorbeeld Jemen, Oekraïne en Syrië. Adolf Hitler is al lang dood, de Duitsers van nu zijn nu onze beste buren en toch is er overal op de wereld oorlog. Wat doen ‘we’ niet goed? Zien we iets over het hoofd?

Op zaterdagavond, 29 april, geeft Bert van Vondel namens Stichting Vredesonderwijs Nederland een lezing over het ontstaan van oorlogen, over de oorzaken en aanleidingen in het algemeen. Hij nodigt iedereen uit om langs te komen in Zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 25 in Winschoten. Iedereen krijgt een lekker kopje koffie aangeboden en vanaf 19.00 uur begint Bert met zijn verhaal. “Elke oorlog is het gevolg van misleiding en bedrog”, het is een van de uitspraken van Bert. “Je wordt voorgelogen waar je bij staat, eigenlijk wordt je elke oorlog in-gelogen. Geen mens wil oorlog. Neem de Eerste Wereldoorlog, het was midden in een warme zomer dat de wereld onverwacht midden in een vernietigende oorlog terecht kwam. De mensen van toen vertelden dat ze letterlijk ‘in volle vrede overvallen’ waren. Ook nu leven we in een gevaarlijke tijd en als we niet oppassen zou het zomaar kunnen dat we ‘in volle vrede’ worden overvallen.”

Op zaterdagavond staat Bert stil bij de invloed van propaganda en de vorming van de publieke opinie, de rol die Fake-news daarin heeft, over manipulatie, misleiding, het opwekken van haat en over hoe het denken & weten beïnvloed wordt.

Het zijn de vuurwapens waarmee de mensen elkaar afmaken, maar het zijn de vernietigende woorden die de strijd laten beginnen.

Oorlogen zitten gewoon anders in elkaar dan de meeste mensen denken. Ze komen niet vanzelf of per ongeluk, ze worden welbewust gemaakt volgens een eeuwenoud en simpel recept. Leugens zijn daarin de belangrijkste ingrediënten. Als in vrede maar 1% van alle energie en geld gestoken zou worden, zou oorlog tot het verleden behoren. Dat klinkt wel simpel maar als we ermee beginnen om niet alles te geloven maar beginnen met controleren voordat we reageren, dan zijn we al een heel eind op de goede weg”, aldus Bert.

U bent ook van harte welkom, Bert nodigt u uit op een kop koffie of thee. Hij neemt u van 19.00 tot 21.00 uur mee in een geschiedenisdouche, eerder een voorstelling, laat u van alles en nog wat horen en zien en de toegang, die kost niets.