Home » Geschied-en-is » Amerika in oorlog met Noord-Korea?

Amerika in oorlog met Noord-Korea?

Oorlogswinstmakers

In het einde van 2017 lijkt het er erg op dat Amerika en Noord-Korea met elkaar in oorlog raken. De Amerikaanse president Trump beschuldigd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ervan dat hij de wereldvrede in gevaar brengt. Van Noord-Korea wordt gezegd dat ze raketten heeft ontwikkeld die Amerika kunnen bereiken. Het land heeft proeven met deze raketten gedaan waarop atoombommen passen en president Trump is boos.

Is dat nu de (enige) reden dat er een oorlog gaat uitbreken tussen die twee landen? Dat zou erg gevaarlijk kunnen zijn want niet alleen Amerika heeft vrienden (bondgenoten) maar ook Noord-Korea en als die zich er ook nog eens mee gaan bemoeien kan het zo maar zijn dat zo’n oorlog helemaal uit de hand loopt, dat is iets wat de geschiedenis wel geleerd heeft. Kleine burenruzies worden grote wereldoorlogen!

Wat de geschiedenis ons ook geleerd heeft is dat elke oorlog expres gemaakt wordt en niet vanzelf of per ongeluk komt. Er is altijd een keuze om wel of geen oorlog te maken! Eigenlijk is het helemaal niet eens zo moeilijk om een oorlog te starten, het is zo simpel dat je niet snapt dat mensen daar iedere keer weer intrappen. Mensen die andere oorlogen hebben overleefd en oorlogen juist willen voorkomen waarschuwen ervoor dat niet de wapens zoals tanks, vliegtuigen of bommen gevaarlijk zijn maar dat het vooral de leugens zijn die vertelt worden.

Mensen geloven veel te snel en te makkelijk alles wat vertelt wordt, ze controleren eigenlijk niets en als ze het wel doen blijkt het al te laat te zijn.

Elke oorlog begint met leugens en bedrog. De leugens die gebruikt worden zijn al lang bekend, je kunt ze nalezen op de website van Stichting Vredes Onderwijs Nederland onder de titel ‘Eerste Hulp bij Oorlog’. Het zijn 10 leugens die iedere keer weer opnieuw gebruikt worden en waaraan je kunt herkennen of een nieuwe oorlog gemaakt wordt. Als je even de tijd neemt kun je voor jezelf ontdekken of je ze herkent.

Elke oorlog is het resultaat van misleiding en bedrog en daarom is het heel belangrijk dat je zelf goed moet denken en niets zo maar moet geloven. Denk er eens over na, zou Noord-Korea echt een bedreiging zijn voor Amerika, een land dat misschien wel het machtigste land van de wereld is? Amerika heeft een veel groter leger, veel meer vliegtuigen, tanks, oorlogsschepen, veel meer atoomraketten, zelfs veel meer dan andere landen samen, misschien wel 1.000 keer meer dan Noord-Korea of.. speelt er misschien iets anders? Waar ligt Noord-Korea precies? wat zijn de buurlanden? is het een gebied dat economisch, politiek of militair belangrijk is? Zitten er misschien bodemschatten in de grond zoals olie, gas, goud of kostbare mineralen? Oorlog betekent niet alleen dood en ellende, maar ook winst voor grote bedrijven en machtige banken!

Elke oorlog kent een draaiboek dat al ver van tevoren wordt gemaakt, net als bij een film of een toneelstuk. In zo’n oorlogsdraaiboek staan alle mogelijke scenario’s, bijvoorbeeld over hoe zo’n oorlog gestart wordt, het is een soort gemeen toneelstuk waarop goed wordt geoefend. Mensen spelen daarbij een belangrijke rol, vooral wat de mensen denken en geloven wat de oorzaak is. Het is de media, het zijn de berichten die je ziet op televisie, internet, facebook, het nieuws dat je hoort op de radio, die je leest in kranten, weekbladen of in appjes en smsjes.

Hol niet zomaar overal achteraan en geloof niets, gebruik je verstand en denk zelf. En als iets al heel erg en gevaarlijk lijkt: neem dan drie dagen de tijd om alles eens rustig te bekijken, vaak zie je op de vierde dag dat het toch net even iets anders is als dat je dacht.