Home » Geschied-en-is » Amerikaanse Concentratiekampen

Amerikaanse Concentratiekampen

civil-war-2   american-concentrationcamps    civil-war

Van 1861 tot 1865 woedde er tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten van Amerika een hevige burgeroorlog. Op 12 april 1861 begon de strijd met een aanval op Fort Sumter en eindigde met de laatste veldslag op 13 mei 1865. In juni 1865 gaf het Zuiden zich over, de Noordelijken hadden gewonnen. Deze mensenslachting heeft heel veel levens gekost, 500.000 mensen raakten gewond en meer dan 600.000 mensen stierven. Waar niet zo veel over verteld wordt is het grote aantal mensen dat stierf in de Amerikaanse Concentratiekampen.

Krijgsgevangen genomen Zuidelijke soldaten werden opgesloten in de concentratiekampen van het Noorden: Alton Prison, Camp Chase, Camp Douglas, Camp Randall, Elmira, Fort Delaware, Fort Jefferson, Fort McHenry, Old Capital Prison, Point Lookout en Rock Island. Camp Douglas was hiervan het meest beruchte concentratiekamp dat de bijnaam ‘Eighty Acres of Hell’ kreeg. Alleen al in dit kamp stierven meer dan 7.000 mensen door ondervoeding, ziekte en martelingen.

Krijgsgevangen genomen Noordelijke soldaten werden opgesloten in de concentratiekampen van het Zuiden: Andersonville, Belle Isle, Cahaba Prison, Camp Ford, Castle Pinckney, Castle Thunder, Danville Prison, Libby Prison en Salisbury Prison. Camp Andersonville was hiervan het meest beruchte concentratiekamp. Alleen al in dit kamp stierven meer dan 13.000 mensen door ondervoeding, ziekte en martelingen en moord.

“Camp Douglas lag aan Lake Michigan in Chicago, het stond bekend als het kamp met het hoogste sterftecijfer onder de gevangengenomen soldaten. De eerste gevangenen arriveerden in februari 1862. De leefomstandigheden waren verschrikkelijk, 1 op de 5 gevangenen stierf in dit kamp. De behandeling door kampleiding en bewakers was onnodig wreed. De gevangenen verhongerden als gevolg van het achterhouden van rantsoenen en velen overleefden – zonder voldoende bescherming – de koude niet in de tenten waar ze ondergebracht waren. Om ontsnapping te voorkomen werden de gevangenen ontdaan van voldoende beschermende kleding, velen droegen jutezakken met gaten waaruit hoofd en armen staken, slechts weinigen beschikten over ondergoed, de weinigen die wel over een deken beschikten werd deze ontnomen. De zwaksten vroren dood in de barre winter van 1864”

In totaal zijn in de Amerikaanse Concentratiekampen zo’n 60.000 mensen omgekomen, gedood in concentratiekampen waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, die (bijna) vergeten zijn. Mensen die bijna vergeten zijn die op een verschrikkelijke manier gestorven zijn in een oorlog.

Deze oorlog, net zoals elke andere oorlog, begint altijd met leugens en eindigt met de dood.