Home » Geschied-en-is » Handen Omhoog

Handen Omhoog

Stiff Arm Salute

Misschien dat het je direct al opgevallen is anders moet je nog eens goed kijken.

Wat je hier ziet zijn kinderen die in de klas hun rechterarm omhoog houden en met hun hand de Amerikaanse vlag groeten. Ze geven de American Stiff Arm Salute.

Het is een groet die veel van jullie misschien kennen als de ‘Hitler-groet’ of de ‘Nazi-groet’, is dat niet vreemd?

Misschien nog vreemder is misschien wel dat dit kinderen zijn op een school in Hawaï, de 50e Staat van de Verenigde Staten van Amerika.
Dit zijn dus geen Duitse kinderen of Nazi’s maar Amerikaanse kinderen die in maart 1941 de Amerikaanse vlag groeten.
De Amerikaanse president Benjamin Harrison besliste dat deze groet vanaf vrijdag 21 oktober 1892 werd ingevoerd, een oude groet die voor miljoenen mensen heel erg bekend was. In Duitsland werd deze groet tientallen jaren later gebruikt door leden van de politieke partij NSDAP. Sinds september 1939, toen de Tweede Wereldoorlog losbrandde werd deze groet – die eigenlijk een heel goede betekenis heeft – vooral bekend als een groet die bij deze Duitse politieke partij hoorde.

In Amerika en in Duitsland gebruikten miljoenen mensen dezelfde groet.

Pas na de Japanse aanval van 7 december 1941 op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor werd de USA ook bij de oorlog betrokken. Daarom besliste de Amerikaanse Senaat in februari 1942 dat het geheven arm gedeelte uit de American Stiff Arm Salute geschrapt moest worden en alleen het stukje met de ‘hand op het hart’ bleef bestaan.

Zo zie je hoe een oude groet met een goede betekenis op een hele geschikte ‘propagandamanier’ gebruikt kan worden om mensen over te halen deze te gebruiken voor een ander doel en met een andere betekenis waar hij eigenlijk voor bedoeld geweest is.

Elke oorlog is misleiding en bedrog