Home » Columns » Hongerwinterdiner Europaschool Muntendam

Hongerwinterdiner Europaschool Muntendam

Europa 7

Gastles Geschiedenis door Bert van Vondel.

Woensdag 1 november 2017 hebben we les gekregen van Bert van Vondel. Hij had het over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en hoe een oorlog nou eigenlijk begint. Je moet niet zomaar dingen geloven die iedereen vertelt, zelf denken is heel belangrijk. Vorig jaar vertelde hij nog, alleen apen apen apen na. Wij dus niet. Hij vertelde ook over zijn zusje, Sophia Pieternella van Vondel, zij is geboren en gestorven in de hongerwinter, door de honger. Ik begrijp het als hij het hier moeilijk mee heeft. Ik vind dat dit verhaal vertelt moet worden bij de geschiedenis lessen. Het koken van het hongerwinter maaltijd was ook heel spannend. Het vuur ging snel aan, maar ook weer snel uit. We gingen Suikerbieten, Kastanjes, Wortel en tulpenbollen bakken of koken en eten. Ik vond het een hele leuke en leerzame les.

Uitspraken van de kinderen:

Indrukwekkend, leerzaam. Ik heb nu een idee over hoe oorlogen ontstaan, hoe mensen er worden ingeluisd.
De hongerwinter was echt verschrikkelijk. Daar kunnen wij ons nu niets bij voorstellen. Dat kun je wel na de les van meneer Bert, want dan moet je zelf zo’n maaltijd maken en eten.
Als er oorlog is heeft ieder land een eigen waarheid, dus eigenlijk liegen ze allemaal om er zelf beter van te worden.
Een erg leuke en leerzame gastles, in het eerste gedeelte veel informatie en verhalen, in het tweede gedeelte zelf aan de slag en de hongerwinter ervaren. Kan geen boek tegen op!
De hongerwinter vergeet ik niet weer en het verhaal over Sophia Pieternella vergeet ik nooit weer.
Oorlog is list en bedrog door regeringen.
Niet nadenken, maar zelf denken. Geen hoogtevrees maar dieptevrees. Een verdieping is naar beneden en niet naar boven. Bert is niet deskundig, maar kundig hij weet namelijk erg veel!
Wij gaan een spreekbeurt houden over de hongerwinter en gaan het verhaal over Sophia Pieternella daar bij gebruiken.

Namens de kinderen weer ontzettend bedankt Bert! We hebben erg veel van jou geleerd en je hebt ons aangezet tot denken. Ik mag nu al een aantal jaren genieten van jouw lessen en ik zie ieder jaar weer hoe jij kinderen weet te raken en weet te boeien. Door ze in aanraking te brengen met authentiek materiaal en door ze  zelf te laten ervaren, laat je de kinderen op een prachtige manier leren! Ik zou het een goede zaak vinden wanneer jouw gastlessen in het reguliere onderwijsprogramma van de basisscholen wordt opgenomen.

Groet,

Hendrik Lubben, O.B.S Europaschool Muntendam.