Home » Columns » Sinterklaas bestaat.. (toch?)

Sinterklaas bestaat.. (toch?)

Sinterklaas

Wie gelooft er (nog) in Sinterklaas?” vraagt hij aan de leerlingen van groep 8. Geen kind steekt een vinger omhoog. “Wie geloofde er in groep 1 (nog) in Sinterklaas?” vraagt hij dan en de vingers van alle kinderen in de groep gaan omhoog. “Wat is er dan gebeurt dat jullie daar nu anders tegenaan kijken, hoe kan het zijn dat jullie het geloof in die goede man zijn verloren?” zegt hij.

Hij geloofde vroeger ook in Sinterklaas, hij wist zeker dat de Goede Sint bestond. Op 5 december kreeg hij toch de mooiste cadeautjes van hem? Wat hij wel heel graag wilde weten was hoe Sinterklaas met Paard & Piet het dak op kwam. Het werd zaterdagavond, 5 december. Het was koud buiten, het had gesneeuwd en zijn moeder had de grote zwarte kolenkachel in de voorkamer goed opgestookt, de vlammetjes dansten voor het kleine glaasje in het voorluikje. Gespannen keek hij naar buiten of hij Sinterklaas al ergens zag. Misschien dat hij er achter kon komen hoe Sinterklaas op die hoge glibberige daken kwam.

Ineens zag hij een schim naast het huis. In het volle maanlicht zag hij heel herkenbare schaduwen: daar stond Sinterklaas op zijn Witte Schimmel en een hele dikke Zwarte Piet met een kleine jutezak op zijn rug. Sinterklaas trok aan een kleine verborgen handel onder het zadel waardoor de Witte Schimmel plotseling op zijn achterbenen ging staan. Aan alle vier de hoeven schoven automatisch blinkend glimmende steenmagneten en zo klom het Paard recht omhoog tegen de zijmuur van het huis. Sinterklaas leunde ver voorover in het zadel en hield zijn mijter en staf goed vast terwijl het Paard zich een weg naar boven baande. De dikke Zwarte Piet trok zich hijgend en puffend met een hand aan de paardenstaart omhoog terwijl hij met de andere hand zijn muts, roe en kleine jutezak vast hield.

Boven bij het dak aangekomen trok Sinterklaas aan een andere kleine handel onder het zadel waardoor het Paard voorover zwaaide. Met een doffe plof hoorde hij de paardenhoeven op de dakpannen ploffen. De blinkende steenmagneten verwisselden voor een serie rubberen anti-slipzolen en daar schoof het Paard glibberend vooruit, wijdbeens over de punt van het dak over de gladde koude dakpannen. Zwart Piet liet zich meetrekken tot de eerste schoorsteen, de schoorsteen van zijn huis. “Ga je gang Pieter” hoorde hij de zware stem van Sint Nicolaas zeggen en niet veel later zag hij in het weerkaatsende maanlicht hoe die dikke Zwarte Piet door de nauwe schoorsteenpijp naar beneden kroop. Snel verstopte hij zichzelf achter de kast en hoorde hij Zwarte Piet door de pijp naar beneden kruipen.

Van een afstandje zag hij hoe twee Pietenhanden de zware zwarte kachel vooruit schoven en terwijl de vlammen boven het deksel uit schoten leek het Zwarte Piet niets te doen. Toen Zwarte Piet in de kamer stond graaide hij in zijn kleine jutezak en trok daar 27 giga-grote-mega-cadeaus uit tevoorschijn, drie voor elk kind. Daarna wurmde hij zich weer in de nauwe ijzeren schoorsteenpijp, draaide zich om en trok heel voorzichtig de brandende zware zwarte kachel weer terug op zijn plek. Hij hoorde aan het gerommel dat Zwarte Piet weer naar boven klom en even later zag hij zijn schaduw in het maanlicht toen hij weer boven op het dak stond.

DAT was knap! Hij had Zwarte Piet geen auw, boeh of bah horen zeggen, de hete kachel deed hem ook niets, hij verbrande zijn handen niet, die nauwe kachelpijp was geen probleem voor die dikke Zwarte Piet en die giga-grote-mega-cadeaus kwamen zomaar tevoorschijn uit die kleine jutezak.

Maar weet je.. het kan allemaal, het is allemaal geen probleem omdat het een sprookje is. Sinterklaas op het dak, Zwarte Piet door de schoorsteen.. de cadeautjes komen van vader, moeder, familie en vrienden. Vroeger.. toen GELOOFDE je erin, alles was waar. Maar nu je ouder bent, niet alles meer voor zoete peperkoek neemt en ZELF denkt in plaats van NA-te-denken, je verstand gaat gebruiken .. ja, DAN zie je ook dat je voor de gek gehouden bent.

Met een oorlog is dat net zo.. ELKE oorlog wordt gemaakt met leugens en bedrog. Geloof niets, neem niets zo maar aan, praat niet iedereen na maar onderzoek en controleer alles, alles loopt altijd anders dan je denkt of je verteld wordt .. aap-niet-na! Want anders.. ja.. dan blijf je in Sinterklaas geloven…