Home » Lessen en lezingen » Vredesonderwijs, OBS Waterlelie – Winschoten

Vredesonderwijs, OBS Waterlelie – Winschoten

Waterlelie 3Waterlelie 1

Op donderdag 16 december j.l. gaf Bert van Vondel aan de leerlingen van groep 8 van OBS De Waterlelie Vredesonderwijs. In deze ochtendvullende gastles kwam veel aan bod, van denk-verschillen tot aan de hongerwinters in de oorlogen van de vorige eeuw. Naast veel authentiek leskistmateriaal dat bekeken en vastgehouden kon worden bestond deze gastles ook in het gezamenlijk bereiden van een heus hongerwinterdiner, met o.a. een stamppot van suikerbieten, witte kool, ui, aardappel en bloembollen. Het zelf roosteren van tamme kastanjes en het knabbelen op droog beschuit met eendenvet en gedroogde appeltjes stond ook op het hongermenu. Er werd gebruik gemaakt van authentiek materiaal zoals oude petroleum stelletjes, blikverpakking en eetgerei uit WOII dat beschikbaar gesteld werd door het bedrijf Quartermaster Store in Oude Pekela. Uiteraard trokken ook de meegebrachte militairia zoals helmen en geweren uit WOI en WOII de volle aandacht.

Waterlelie 2

“De kinderen gaven aan veel geleerd te hebben over de (eerste- en ) tweede wereldoorlog. Ze waren erg enthousiast over de vele dingen ze zelf mochten doen en aanraken. Het eten maken en proeven was een groot succes, maar ook de gedachte erachter kwam goed over.

De leerlingen gaven aan dat ze inzagen dat groepsdruk een grote rol kan spelen bij gedrag. Ze gaven aan dat het verschil tussen werkelijkheid en waarheid soms erg lastig te onderscheiden was. Het deed ze nadenken over wat ze zelf eigenlijk vonden. Het deed ze ook inzien hoe mensen zich in oorlogen voelen.

Daarnaast leerden ze dat ze niet alles voor waarheid moeten aannemen. De leerlingen noemden de ochtend onder andere erg cool, leuk en grappig. Ze vonden de wijze waarop Bert van Vondel alles bracht een heel fijne ervaring. Ze hebben genoten van het enthousiaste vertellen.”

Crista Bruintjes, Jolien Norder en Jeroen Weeke.
Leerkrachten Groep 8, OBS de Waterlelie Winschoten